Specialplejecenter Baunegården ligge i Tebstrup, som er en mindre landsby ca. 12 km fra Skanderborg Centrum.
Tilbuddet er et Specialplejecenter og er organisatorisk en del af Socialpsykiatrien. Tilbuddet rummer 28 boliger og består af tre afdelinger, henholdsvis:
Fysisk består Specialcenter Baunegården af 2 etager, som ud over boligerne består af personalefaciliteter, flere fælles køkkener og nicher til forskellige aktiviteter.
Vi har fine udendørsarealer med mulighed for aktiviteter, eller blot det at nyde de fine omgivelser.
Specialplejecenter Baunegården blev etableret den 1. januar 2018. Tilbuddet er en sammenlægning af det daværende Væksthus på Plejecenter Baunegården, hvor målgruppen var borgere med senhjerneskade/alkoholdemens som følge af misbrug. Og Havehuset, som var en del af Kjærsholm, hvor målgruppen var borgere med psykiske problemstillinger evt. i kombination med misbrugsproblematikker.
Specialplejecenter Baunegården rummer 28 boliger – heraf 24 almene boliger og fire afklarings- og stabiliseringspladser.
Tilsyn på Baunegården
På Specialplejecenter Baunegården havde vi den 5. april 2022 besøg af Styrrelsen for patientsikkerhed som foretog et ældretilsyn.
Målgruppen på Specialplejecenter Baunegården
Dog vil visitationen altid bero på en konkret individuel vurdering, hvorfor borgere i alderen + 65 år også kan være i målgruppen.
Væksthuset og Havehuset
Afdelingen Væksthuset huser primært målgruppen med senhjerneskade/alkoholrelateret demens, der kræver en specialiseret indsats. Afdelingen Havehuset huser primært målgruppen med en nedsat psykisk funktionsevne, der kræver en specialiseret indsats. For begge målgrupper er det kendetegnende, at andre hjælpemuligheder er udtømt. Ud over den nedsatte psykiske funktionsevne og/eller senhjerneskade/alkoholrelateret demens kan beboerne også være udfordret i forhold til fx psykiatriske diagnoser, tidligere eller aktuelt misbrug, dårlig ernæringstilstand, uden eller med et begrænset netværk, udadreagerende adfærd, mange somatiske lidelser, behandlingsdom, selvskadende adfærd samt meget ringe eller ingen egenomsorg.
Boligerne i Væksthuset og Havehuset er almene ældreboliger (ABL § 105, stk. 2) og administreres af Domea.
Beboerne i de almene ældreboliger kan have behov for henholdsvis pleje og praktisk hjælp (SEL § 83), korterevarende og tidsafgrænset rehabiliteringsforløb (SEL § 83a), Socialpædagogisk støtte (SEL § 85) og hjemmesygepleje (SUL § 138).
Målet er, at beboerne udvikler, genvinder eller vedligeholder deres funktionsevne og færdigheder i et omfang, så det svarer mest muligt til deres egen opfattelse af et selvstændigt og meningsfuldt liv.
Afklaring og stabilisering
Afklaring og stabilisering består af fire pladser. Målgruppen omfatter både borgere med nedsat psykisk funktionsevne og/eller senhjerneskade/alkoholrelateret demens i kombination med andre udfordringer, som også er tilfældet for beboere i Væksthuset og Havehuset.
Afklaringsdelen henvender sig til borgere, hvor alt andet er afprøvet og hvor der er stor usikkerhed i forhold til hvilke indsatser/kompetencer og ressourcer, der skal bruges til at hjælpe borgeren optimalt fremadrettet. For langt de fleste kan en afklaring være givtig, før de evt. endelig visiteres til en af Specialplejecenter Baunegården tilbud, eller et andet relevant tilbud.
Stabiliseringsdelen henvender sig endvidere til borgere, som har brug for en intensiv indsats, som retter sig mod, at borgeren kan komme sig og vende tilbage til et liv i egen bolig eller mindre indgribende indsats efterfølgende. Det er målet, at et forløb i en af udrednings- og stabiliseringspladserne vil have en varighed på tre måneder. For nogle borgere vil forløbet dog have en længere varighed, da et endt forløb forudsætter at borgerens fremtidige støttebehov og indsats er klarlagt.
En afklarings- og stabiliseringsplads tilbydes som et midlertidig ophold til personer, der i en periode har et
særligt behov for omsorg og pleje (SEL § 84 stk. 2). De almene ældreboliger i udredningen er lejet af Skanderborg Kommune og stilles til rådighed for borgere, der har brug for boligen som en midlertidig aflastningsbolig
Hvis man har borgere, som man ønsker indstillet til en afklaring eller stabiliseringsplads på Baunegården,
skal man skrive en mail til kvalifikationsudvalget;
Send email til kvalifikationsudvalget
Mål
Det overordnede mål med at bo i Specialcenter Baunegården er, at beboerne udvikler, genvinder eller vedligeholder deres funktionsevne og færdigheder i et omfang, så det svarer til deres egen opfattelse af et selvstændigt og meningsfuldt liv.
Lovgrundlag
Lov om almene boliger § 105
Lov om almene boliger §§ 54 a og 58 a
Lov om social service §§ 83, 83 a, 85 og 86.
Lov om Sundhed § 138
Medarbejdere på Specialplejecenter Baunegården
Medarbejdersammensætning
Medarbejderne på Specialplejecenter Baunegården er en tværfaglig faggruppe. Der er ansat sygeplejersker, socialrådgivere, social- og sundhedsassistenter, ergoterapeuter, pædagoger, psyko-motorisk terapeut, samt social- og sundhedshjælpere.
Medarbejdernes forskellige faglige baggrunde og kompetencer afspejler borgernes behov, der spænder over komplekse og kombinerede helbreds-og misbrugsproblemer. Dette fordrer medarbejdere med sygeplejefaglig erfaring og kompetence bl.a. i forhold til tidlig opsporing af begyndende somatisk sygdom, til specialiserede socialfaglige indsatser inden for blandt andet neuropædagogik og specialiseret viden omkring neuropsykologi, misbrug, hjernes funktioner, kognition, demens, psykiatri m.m. Fokus er et tæt tværfagligt samarbejde, hvor alle indgår på lige fod i hverdagen omkring og i samspil med den enkelte beboer.
På nuværende tidspunkt er personalesammensætningen således:
Teamstruktur
På Specialplejecenter Baunegården arbejdes der på at opbygge en ny teamstruktur. Teammøder afholdes hvert 3 uge, af 4 timers varighed, for såvel Væksthusets og Havehuset og det er her der arbejdes i en sparringskontekst med mål/delmål og planarbejdet.
Teammøderne er et opsamlings og sparringsforum, som retter sig mod at optimere arbejdet med den enkelte borger. Teamstrukturen skal være med til at skabe et fagligt fundament, hvor der er stor bevidsthed om samspillet mellem de forskellige kompetencer.
Et team sammensættes således, at det består af såvel sundhedsfagligt som socialfagligt personale. Her vægtes også personlige kompetencer og erfaring. Sammensætning af teams reguleres efter de aktuelle behov, men også med et fokus på at sikre kontinuitet.
Der er aktuelt to teams i Væksthuset og to teams i Havehuset. Teamsene vil overordnet være fagligt brede, og nogle teams vil indeholde specialkompetencer. Teamene vil også varetage de borgere, der er tilknyttet afklarings- og stabiliseringspladserne. Hertil kommer en fast tilknyttet sygeplejerske til afklarings- og stabiliseringspladserne, som er tovholder.
De fire forskellige teams fungerer som kontaktteam med et fælles ansvar for de borgere, der er tilknyttet teamet i forhold til indsatsen, målarbejde, evaluering og metoder. Hver enkelt medarbejder i teamet tilknyttes som tovholder til de enkelte borgere, som teamet er tilknyttet. Tovholderrollen indbefatter skriftlig dokumentation, døgnrytmeplaner, koordinering og kontakt til samarbejdspartnere. Tovholderne er således dokumentationsansvarlig for teamets beslutninger omkring den enkelte borger. Det er således ikke en enkelt medarbejder, der er kontaktperson i forhold til en enkelt borger. Formålet med et kontaktteam er at viden om og sparring omkring den enkelte borger deles ud på flere medarbejdere.
Ansvaret for dokumentation, planarbejde og koordinering ligger ved en enkelt medarbejder, i tovholderrollen.
Mål for kontaktteamene:
Tovholderfunktionen:
På teammøderne vægtes kompetenceudvikling i form af lejlighedsvis praksisundervisning i metoder, sådan at der sikres et ledelsesmæssigt fokus og implementering af disse. Målet er, at de forskellige teams på Specialplejecenter Baunegården arbejder systematisk og struktureret med de indsatser, der findes frem til på teammøderne.
Disse vil have afsæt i et sundhedsfagligt fundament og der anvendes neuropædagogisk og socialfaglige tiltag for at motivere borgeren til at tage imod den hjælp, de har behov for. Som et led i at tydeliggøre denne proces arbejdes der efter døgnrytmeplaner og socialfaglige handleplaner.
Den sundhedsfaglige samt den socialfaglige koordinater, deltager i teammøderne på nuværende tidspunkt. Funktionen vil indebære, som det væsentligste, at der holdes en mødestruktur, sådan at det ovenfor beskrevne indhold kommer i spil, og tovholder får mulighed for at udfylde sin rolle.
Kvalifikationsudvalget og visitation
Kvalifikationsudvalget blev oprettet på samme tidspunkt som Specialplejecenter Baunegården startede op. Formålet med det nyoprettede kvalifikationsudvalg var, at vurdere om en borger er i målgruppen til en indsats på Specialplejecenter Baunegården. Vurderer kvalifikationsudvalget at borgeren er i målgruppen til en indsats, har myndighed efterfølgende mulighed for at visitere borgeren. I de fleste tilfælde vil en visitation til Specialplejecenter Baunegården i første omgang være til en af afklarings- og stabiliseringspladserne. Dette for at sikre at alle muligheder er udtømt og at borgeren tilbydes den mindst indgribende indsats. Der er dog tilfælde, hvor det vurderes at alle muligheder er udtømt og borgeren bedst profitere af en almen ældrebolig med omsorg og støtte fra personalet på Specialplejecenter Baunegården.
Har du spørgsmål kan du kontakte:
Christina Paag
Konstitueret leder
Skanderborg Fællesskaberne
Specialplejecenter Baunegården
Bjerggårdsvej 3-5 / 8660 Skanderborg
Mobil: 51625182
Christina.paag@skanderborg.dk